Header die Stadt
Header mobil die Stadt

Magyar nyelvu információ

Güssing (Németújvár), Dél-Burgenland gyöngyszeme ...
lankás dombvidék ölén és a gazdag történelmi múlttal rendelkezo Güssingi várhegy lábánál fekszik. Az enyhe pannon klíma és a festoi fekvés a magas életminoség záloga e szeretetreméltó városkában. A kb. 4000 lakosú Güssing nem csak kulturális látnivalókat kínál, hanem modern kutatási létesítmények, modern kórház is ugyanúgy az infrastruktúrájához tartozik, mint egy gazdagon felszerelt Sport- és Szabadidocentrum, mely hamarosan egy golfpályával és egy ötcsillagos kongresszusszállodával egészül ki. Güssing egy attraktív üzletváros, kistérségszékhely, iskolaváros és Güssing foleg ...
Egy idoközben a határokon túl is ismert ökováros, amely az energiaszükségletének nagy részét megújuló energiaforrásokból fedezi.

Güssing jelképe kétségkívül a vár. Nem számít, hogy milyen irányból közeledünk Güssing felé, a látogatót már messzirol üdvözli a büszke vár. Az okiratban eloször 1157-ben említett és egy rég kialudt vulkáni kúpra épített vár Burgenland legrégibb erodítménye. Több tulajdonosváltás után a vár végül a magyar Batthyány család birtokába került, melynek leszármazottai meghatározó módon alakították a vár és Güssing városának fejlodését. A Güssingi várba (vármúzeum, borospince, várétterem terasszal) mindenképp érdemes egy kirándulást tenni. Egy másik jelentos güssingi emlékmu a ferences kolostor. Az elmúlt években a kolostortemplom sok, foleg Magyarországról érkezo zarándok célállomásává vált, mivel e templomban helyezték el Boldog Batthyàny-Strattmann László ereklyetartóját.

 

 

Az utóbbi években a megújuló energia területén tett erofeszítései által lett Güssing egyre híresebb. Ez a fejlodés az 1990-es évek elején energiatakarékossági intézkedésekkel és egy a város hoellátását szolgáló biomassza távfutomu építésével kezdodött. A stratégia a következo volt: a helyi energiaforrások fenntartható használata által egyrészrol a fosszilis energiahordozóktól való függés csökkenjen, másrészrol a regionális értékteremtés növekedjen. Ez a stratégia teljes mértékben sikert hozott és a „Güssingi modell” nemzetközileg is ismert lett. Ezen fejlodés mérföldköve volt a 2001-ben üzembe helyezett biomassza eromu, amely az újszeru technológiájával hozzájárult ahhoz, hogy Güssing ma már egy kutatási központtá is vált.
Egy gazdag történelemi és kulturális örökség modern, jövobe mutató technológiával párosítva. Ez az izgalmas ellentét jellemzi Güssinget!

 

2024 Handwerkerbonus Logo neu

Handwerkerbonus 2024

Für die Jahre 2024 und 2025 legt die Bundesregierung den Handwerkerbonus neu auf. Wir haben Antworten auf oft gestellte Fragen für Sie zusammengefasst.
Auch das Land Burgenland hat den Handwerkerbonus neu aufgelegt. Das Förderbudget umfasst 5 Millionen Euro. Der Burgenländische Handwerkerbonus gilt für handwerkliche Leistungen, die im Zeitraum von 01. April bis 31. Dezember 2024 von Unternehmen mit Sitz im Burgenland durchgeführt wurden, und kann bis längstens 10. Jänner 2025 beantragt werden.

>> Alle Infos zum Handwerkerbonus 2024 auf Bundes- und Landesebene

 Info Mobil in Güssing
 
logo oekoenergieland
KEM oel neu 300